Ett viktigt kapitel i Hälleviksstrands anrika historia skrevs 1905 när Oscar Augustsson började anlägga det som senare skulle bli Hälleviksstrands Slip och Varv i Gulkulleviken. MEN bara en månad senare inträffade också den stora katastrofen, branden den 8 juni, som ödelade stora delar av samhället.
Branden startade i Magasinet på hamnplan där man impregnerade presenningar och segelduk, bla livbåtspresenningarna till Titanic. Granne med Magasinet, hus mot hus, låg Rosanders slakteri. I eftersläckningsarbetet fann man stora gjutjärnsgrytor med fläskkött i slakteriets lokaler som visade sig vara av rökig karaktär men tjänligt och som tillsammans med sill fick utgöra basfödan för ortsbefolkningen under den första svåra tiden efter branden.
I Magasinet arbetade bland andra Olof Bergman, som bodde i hus 14. Efter branden, vilken förorsakades av att en presenning eller en segelduk självantände, så påbörjades återuppbyggnadsarbetet av det “nya” Hälleviksstrand. Men Olof, då 16 år, bestämde sig för att mönstra på fiskekuttern Lady Plimsoll, som hade varit på Hälleviksstrands varv för förbyggnation. Målet var Aberdeen med torsk och sillfiske runt Shetland. Året var 1908.
Bergman stannade i Skottland fram till oktober 1911 då han bestämde sig för att emigrera till Amerika. Olikt många svenska emigranter vid den tiden bestämde han sig för att ställa kosan mot Arkansas i stället för Minnesota vilket annars var brukligt. Olof var 19 år när han kom fram till Little Rock. Han fick omgående arbete som timmerman och 1914 träffade han Kristina, en av sex systrar som under 1913 hade emigrerat till Little Rock från Emmaboda socken.
Olof och Kristina gifte sig Mabelvale Church i maj 1915. Tillsammans fick de under åren 5 barn, fyra döttrar och en son. Sonen, som fick namnet John Erwing Bergman, föddes den 10 augusti 1924. Efter den stora depressionen, under mitten 30-talet, sökte sig Erwing till the Food District i Little
Rock där han fick jobb som diskare. Åren gick och Erwing, som hade fallenhet för yrket, avancerade och blev restaurangchef på den italienska restaurangen L’Altro.
1955 öppnade Erwing så sin numera mytomspunna restaurang “Envings Junkfood” i River Market District med fokus på så kallad amerikansk junkfood, dvs grillat, friterat och smakrikt. Erwing lanserade även en ny helt rätt kallad “Pulled Pork” som han hade lärt sig laga av sin far Olof, vars recept baserade sig på de erfarenheter som det Rosanderska slakteriet drog gällande gjutjärnsgrytorna när röken hade lagt sig i Hälleviksstrand 1905. Gästerna kom från när och fjärran, Louis Armstrong, Hillary Clinton, John Travolta och Mohammed Ali är några av celebriteterna som frekvent har besökt restaurangen och därmed skulle man kunna tro att Erwing var tillfreds med livet som det blev? Men nej, Erwing hade en dröm, en dröm att öppna en restaurang i hans pappa Olofs födelseort Hälleviksstrand och nu har hans dröm blivit verklighet med alla hans hemliga recept på menyn. Ett nytt kapitel i Hälleviksstrands historia har härmed påbörjats.
Varmt välkomna!